De Energiebus

 
Hoofdpagina
De Energiebus als educatief middel
De Energiebus bij u op school
Online lesmateriaal
 
Technische Informatie
Betrokken organisaties
Over de Energiebus
 
Over ons
Stichting NME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Voor enkele formulieren op deze web site dient u te beschikken over Acrobat Reader. Deze kunt u downloaden via onderstaande link

 

Electrische Installatie

De elektrische installatie van de Energiebus is zo ontwikkeld dat diverse duurzame energie opwekkende systemen op de Energiebus geïnstalleerd kunnen worden. De systemen zijn twee typen fotovoltaische PV-panelen windturbine en zonneboiler. Een eenvoudig energie managementsysteem zorgt er voor dat de accu's die in de leermiddelenpakketten worden gebruikt kunnen worden onderhouden of opgeladen. Dit systeem is gemonteerd op een montageplaat terwijl een aantal paneelmeters, schakelaars en 12Volt contactdozen op een transparant kunststofpaneel zijn gemonteerd.

Beveiliging

Er is een beveiliging aangebracht tegen aanraking van 230Vac. Dit is om te voorkomen dat één van de leerlingen ongemerkt het bedieningspaneel opent.

Bedieningspaneel

Hier is het montagepaneel tezien. Nadat deze foto is gemaakt is gewerkt.

Ook wordt er nog een deur gemaakt die tevens de functie als bedieningspaneel heeft. Die deur is gemaakt van dik polycarbonaat zodat het montagepaneel zichtbaar blijft.

De installatie bestaat uit een 2 autonome- en een netgekoppeld PV systeem. Het autonome systeem werkt, zoals de naam zich doet vermoeden zonder het elektriciteitsnetwerk. In geval van nood kan de accubank opgeladen worden via een geschakelde voeding die op het lichtnet is aangesloten.

Wanneer het elektriciteitsnetwerk beschikbaar is kan er gebruikt gemaakt worden van het netgekoppelde PV systeem. Het netgekoppelde PV systeem bestaat uit 2 PV panelen, een inverter die via een kWh meter op het lichtnet is aangesloten.

Het windenergie gedeelte bestaat uit een pompmast (zie foto). Aan de bovenkant is een Air 403 windgenerator bevestigt.

 

Tekeningen
Energie management Systeem
Imperiaal
Schakelkast
Windturbine Systeem
Waterpomp controle systeem
Accucontrole systeem
Autonoom PV systeem
Netgekoppeld PV Systeem
Bewerkingen
Laadregelaar
Interieur
Zonneboiler
Electrische Installatie
De constructie
 
MedCapz © 2021

 Alle rechten voorbehouden Stichting NME | Home | Contact