De Energiebus

 
Hoofdpagina
De Energiebus als educatief middel
De Energiebus bij u op school
Online lesmateriaal
 
Technische Informatie
Betrokken organisaties
Over de Energiebus
 
Over ons
Stichting NME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Voor enkele formulieren op deze web site dient u te beschikken over Acrobat Reader. Deze kunt u downloaden via onderstaande link

 

Techniek met de zon mee

De eerste Energiebus van Nederland gaat op tournee. Leerkrachten voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen kunnen via deze website de Energiebus reserveren.

Maak hier alvast kennis met de diverse soorten duurzame energie en manieren om energie te besparen.

Het initiatief is afkomstig van medewerkers van het ECN (Petten) en de uitvoering was in handen van studenten van het Horizon College in Alkmaar.

 

De Energiebus

De Energiebus is van origine een bestelbus, die voor dit doel is omgebouwd tot een mobiele educatieve unit, uitgerust met zowel een diversiteit aan duurzame-energie-opwekkende apparatuur als met de daarbijbehorende leermiddelenpakketten. Qua niveau is de Energiebus geschikt voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. Door zijn mobiliteit is de Energiebus bij uitstek geschikt om op elk schoolplein te gebruiken.

Op de Energiebus bevinden zich echte fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, accu's opladen of zelfs elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. De leerlingen kunnen de applicaties van dichtbij ervaren en er zonder gevaar spelend mee leren.

Wellicht kennen sommigen onder u het oude deuntje "Speelt papa met zijn spoortje" nog wel. Welnu dat geldt niet bij de Energiebus.

De kinderen kunnen zelfstandig werken met de energie- opwekkers. Ze kunnen de metertjes op het bedieningspaneel op en neer laten bewegen door meer of minder licht op de fotovoltaïsche panelen te laten vallen en zij kunnen leren hoe een kWh-meter werkt.

De Energiebus heeft ook een windturbine die energie levert. De windturbine is gemonteerd op een mast die de leerlingen zelf met een gebaar van "ik pomp even de band van mijn fiets op" tot zo'n 5 meter hoogte kunnen oppompen. De windturbine kan dan veilig energie opwekken en de leerlingen kunnen aflezen hoe sterk de wind is, hoeveel energie de windturbine levert, enz.

Ook is er een zonneboiler op de Energiebus gebouwd. Hiermee kunnen de leerlingen kennis maken met warmteoverdracht en ervaren dat de zon zomaar warm water maakt zonder elektriciteit of gas. Spelenderwijs leren ze wat de zon eigenlijk nog meer voor ons betekent.

De bijgeleverde leermiddelenpakketten worden jaarlijks aan de hand van nieuwe duurzame energietechnieken aangepast en/of toegevoegd. Duurzame energietechnieken die wij kennen, zoals biomassa, zonne-energie, windenergie en hun vele varianten waaraan binnen de onderzoeksinstituten nog volop wordt gerekend en gewerkt, worden bekeken en voor de jeugd dusdanig bewerkt dat zij er mee kunnen kennismaken. De leermiddelenpakketten zijn zo ontwikkeld, dat de leerlingen individueel of in groepsverband in de klas of buiten er mee kunnen werken.

De Energiebus kan een uitstekend onderdeel zijn van het project "Duurzame Energie" , dat op schoolniveau wordt opgezet. Er wordt een aparte bijeenkomst georganiseerd om leerkrachten vertrouwd te maken met de apparatuur in de Energiebus en de daarbijbehorende leermiddelenpakketten.

 

 

Hoe uw school de energiebus kan inzetten

 

 

Reserveren
Bel 072 - 58 22 721
of bgg. 06 - 518 68 317
Lees meer
Contact
Alkmaar
Postbus 3001
1801 GA Alkmaar
www.nmealkmaar.nl

Email: info@nmealkmaar.nl

MedCapz © 2022

 Alle rechten voorbehouden Stichting NME | Home | Contact